OBSAH
Podporují nás


Dne 25.11.2022 si připomínáme 100.výročí narození hudebního skladatele a hudebního pedagoga a současně též i dramatika a spisovatele, prof. Ilji Hurníka DrSc.hc. Prof. Hurník byl na Krásnolipsku dobře známý a populární jako chalupář z Kamenné Horky. Od roku 1996 byl čestným občanem města Krásná Lípa.
Zanechal i významnou a trvalou stopu v našem folklorním souboru Dykyta, když mu věnoval zhudebněné libreto ke znovuzrozené staré masopustní hře, která byla kdysi provozována lidmi z Kyjova, Dlouhého Dolu a Krásné Lípy / zmínka o této staré masopustní hříčce pochází od místního badatele Aloise Wilhelma Stelziga a je známa z roku 1865 z časopisu Mitteilungen des Verein für Geschichte der Deutschen in Böhmen /.
O objev této hříčky se zasloužili paní Ljuba Klosová a její manžel JUDr. Richard Klos, též chalupáři v Krásné Lípě. Ten toto nalezené dílko přeložil ze staré nářeční němčiny do češtiny a prof. Hurník následně přebásnil a vytvořil libreto, k němuž složil i hudbu a nazval je Krásnolipští kovkopi. Dykyta poprvé Krásnolipské kovkopy uvedla za přítomnosti prof.Hurníka v Krásné Lípě při 10.výročí existence souboru. Vydařené představení jsme absolvovali i při oslavách skladatelových 80.narozenin v divadle ve Varnsdorfu a mimo jiné i v Lesním divadle ve Mlýnech u Kytlic.
Pan profesor pro náš soubor ještě chystal činoherní scénku se zpěvy ” Podještědský kohoutek ” o stínání kohouta podle Karolíny Světlé. Zpracoval libreto a bohužel, o něco později mu nemoc zabránila dokončit hudbu.
Na pana prof.Ilju Hurníka budeme s vděčností vzpomínat.
Zde ještě odkaz na záznam z roku 2002, kdy jsme hru Krásnolipští kovkopi předvedli u příležitosti 80. narozenin Ilji Hurníka: Krásnolipští kovkopi v Městském divadle Varnsdorf 2002